Masový turizmus

22 Február 2019

Cestovanie je dnes podstatne dostupnejšie ako v minulosti. Výrazne k tomu prispievajú nízkonákladové letecké spoločnosti či možnosti zdieľaného ubytovania. Cestovnému ruchu sa posledné roky celosvetovo darí. Stále cestuje čoraz viac ľudí a počty prenocovania takisto stúpajú. Na niektorých miestach vo svete to však už presiahlo únosnú mieru. Príjmy z cestovného ruchu či zamestnanosť v tomto sektore sú bezpochyby pozitívne efekty turizmu pre danú destináciu. V mestách a destináciách, ktoré však pociťujú skutočný masový turizmus – tzv. overturizmus, sa naplno prejavujú veľmi negatívne dôsledky tohto stavu.

 

Island – donedávna pokojný a masami nepoznaný ostrov s panenskou prírodou a horúcimi gejzírmi. Posledné roky však na tento ostrov prúdi toľko turistov, že tamojšia vláda sa za cieľom ochrany ich prírodného bohatstva rozhodla prijať regulácie a zvýšenie daní pre sektoru turizmu.

 

Barcelona, Benátky alebo Praha majú obdobné problémy. Určite dobre poznáte napríklad dav turistov pod Pražským orlojom na Staromestskom námestí, ktorý sa tam schádza každú hodinu, aby si z tej najlepšej pozície urobil pamätnú fotografiu. Najlepšie mobilom a ihneď ju dať zdieľať na internet.

 

Zaujímavým príkladom je talianske Toskánsko. Mestá ako Pisa alebo Florencia sú turistami doslova preplnené. Niet divu, veď sa tam nachádzajú krásne pamiatky a skutočné kultúrne skvosty. Do katedrály Santa Maria del Fiore sa musíte objednať aj niekoľko týždňov vopred, inak sa tam nedostanete. Ceny bytov a nájmu v centre miest sa vplyvom turistov vyšplhali tak vysoko, že sa miestni obyvatelia museli odsťahovať. Stačí však, keď z týchto miest prejdete na toskánsky vidiek, a ocitnete sa v úplne inom prostredí. Maličké dedinky obkolesené vinicami a olivovými hájmi, v ktorých doslova zastal čas. Je tu ticho, čistý vzduch, zachovaná príroda a kde-tu nejaký hrad alebo zámok z obdobia rodu Mediciovcov. Skvelé víno a produkty miestnych agrofiriem tvoria základ tej najlepšej gastronómie na svete. Región Toskánska však trpí vyľudňovaním. Miestni obyvatelia sa sťahujú za prácou do ekonomicky silnejších regiónov a do väčších miest.

Pózovanie turistov pre fotografie so šikmou vežou v Pise

 

Toskánsky vidiek

A tu nájdeme paralelu s našim Gemerom. Málo pracovných možností a odliv ľudí je s našim regiónom už dlhodobo spätý. Na druhej strane máme krásnu a zachovanú prírodu a jedinečné kultúrne a historické pamiatky. Turizmus má v našom regióne veľký potenciál. Je však už dlhodobo nevyužitý. Snáď sa to zmení. Ale samozrejme v únosnej miere. Nech sa pamiatky zachovajú a vplyvom turistov nezdevastujú a nech naša okolitá príroda ostane navždy neporušená.

Naši partneri

S realizáciou projektu Visit Gemer nám pomáhajú aj títo partneri

Nexit s.r.o.EnvexLitvanyi
banner

Kontaktujte nás

Ak máte akékoľvek otázky alebo si želáte vypracovať cenovú ponuku, neváhajte nás osloviť


Odoslať správu