OOCR a rozvoj turizmu na Gemeri

1 Jún 2018

Veľmi sa tešíme, že už aj na Gemeri bola konečne založená oblastná organizácia cestovného ruchu. Ide o organizáciu destinačného manažmentu, ktorej cieľom by mal byť rozvoj turizmu v danom regióne prostredníctvom tvorby produktov, marketingu, organizovania podujatí, budovania infraštruktúry a podobne.

O vznik tejto organizácie sme sa pred časom spoločne s mestom Rožňava usilovali aj my. Uskutočnilo sa vtedy niekoľko stretnutí s predstaviteľmi miest, obcí ako aj s podnikateľmi. Bohužiaľ v tom čase sa nám nepodarilo splniť zákonnú podmienku minimálneho počtu prenocovaní v našom regióne pre vznik OOCR.

Nevyhnutnosť spolupráce, čo je vlastne princíp fungovania OOCR, je v cestovnom ruchu skutočne dôležitá. Potvrdzuje nám to aj osud hradu Krásna Hôrka a vývoj, ktorý nastal po jeho vyhorení. Zatvorený hrad znamenal podstatný pokles turistov v regióne, od čoho sa odvíjajú nízke príjmy podnikateľov nie len v obci Krásnohorské Podhradie, ale aj v Rožňave a okolitých obciach. Dokonca obchod s potravinami pod hradom, ktorý bol pravidelnou zastávkou turistov na občerstvenie, pociťuje dopad poklesu klientely. Obec Krásnohorské Podhradie mala problém so svojim rozpočtom. Prišla o vysoké príjmy z výberu parkovného pri hrade a o príjmy z kempingu, ktorý sa nachádza neďaleko hradu. Nižší počet turistov sa v tom čase prejavil aj na návštevnosti kaštieľa Betliar, ktorého obhliadku si predovšetkým maďarskí turisti zvykli spájať s prehliadkou hradu. Pokles tržieb tak hlásil aj prevádzkar reštaurácie, súkromník so suvenírmi, krčmár či nájomca parkoviska pri kaštieli. A nesmieme zabudnúť na to, že o prácu prišli sprievodcovia na hrade alebo predavači suvenírov pod hradom.

Poďme teda spolupracovať a pomôcť rozvoju Gemera.

Naši partneri

S realizáciou projektu Visit Gemer nám pomáhajú aj títo partneri

Nexit s.r.o.EnvexLitvanyi
banner

Kontaktujte nás

Ak máte akékoľvek otázky alebo si želáte vypracovať cenovú ponuku, neváhajte nás osloviť


Odoslať správu